Girafftransport

En transporterad eller infödd Boråsgiraff jag träffade en gång i tiden...
Jo, nu har jag snurrat in riktigt ordentligt på giraffdjuret. Hur sjutton transporteras giraffer? Hur gör man? Det kan väl inte vara enkelt? Ibland tycker jag det är lite kämpigt att förbereda och få in mina två små barn som inte ens är över metern i mankhöjd i bilen... Men det borde väl vara en lätt match i jämförelse med att köra omkring på giraffer? Jag kan bara inte gå omkring och undra saker som det finns svar på utan att ta reda på dem.. det går inte. Efter lite forskning så är jag inte helt fel ute i mina tankar. Det är inte lätt att transportera giraffer! Jag inleder med lite giraffakta för att lära känna djuret.
Lite allmän giraffakta:
- Ett djur som inte liknar något annat
- Världens högsta djur
- Är idag inte direkt utrotningshotad med vissa underarter är sällsynta
- Ordet Giraff härstammar från arabiskans zaräfa som betyder ljuv eller älsklig.
- Förr i världen fångades giraffer i fällor, dödades och deras senor användes som pilbågesträngar och till musikinstrument. Pälsen var status... köttet gick att käka men var rätt segt. Denna jakt var inget jättehot mot girafföverlevnaden.. men sedan kom de "vita" och jagade, sköt och mördade för nöjes skull och då blev girafferna ganska snabbt sällsynta djur.
- Vuxna giraffer blir mellan 4,6 - 5,5 meter höga
- Vikt ca 550 - 2000 kg, hanarna är större än honorna.
- En giraff käkar ungefär 30 kg blad per dag.. det tar ungefär 16-20 timmar (typ exakt vad jag gör om jag inte snusar.. alltså inte enbart blad.. men mat i övrigt).
- Det var några ägg under romartiden som trodde att giraffen av en korsning mellan leopard och kamel.. det är den nog inte. Inget annat djur är som giraffen.. den verkar inte ens vara släkt med något annat djur.. den är bara giraff.
- Det är mycket vatten i blad så de får i sig nästan all vätska de behöver genom bladen, men om de ska dricka från nåt vattenhål eller liknande så måste de bresa isär med frambenen ordentligt för att få ner huvudet.
- Lever både på öppna savanner och i gräsigare djunglar i Afrika, söder om Sahara.
- Vissa giraffer lever enligt vissa källor ensamma.
- Andra lever enligt andra källor i hjordar. De lever då lite lösaktigt (kan ta sig friheten och gå isär ett par meter utan att det blir fighter och avundsjuka.. sedan kommer de tillbaka när det känner för´t, de står liksom inte i ett hörn och gnir mot varandra hela dagarna) i hjordar kring 10-40 djur, hjordfamiljen består av alla möjliga kön och åldrar.
- Det är männen som styr i hjordarna och för att komma högt upp i hierarkin och status har de "halsmatcher".. må bäste hals vinna! Ibland kan förloraren bli medvetslös i halsmatcherna..
- Under "bäste-halsen-grabben" vet alla giraffer i deras familjer sina platser och på så sätt går de inte omkring och tjurar och bråkar med varandra. Var giraff på sin plats så att säga.
- En giraffkille (tjur) är könsmogen strax efter 3-års ålder men "bäste-hals-grabben" kör på hierarkin och statusen och låter inte smågrabbarna para sig förrän vid 6-7 år.. en liten informell regel de har. I vissa djurparker antar jag att de kör på direkt.. för att tjäna pengar och liknande.
- Giraffmamman kan bli på smällen när som helst under året och har hon väl blivit det så är hon gravid i 13-15 månader, hon föder stående och giraffbebisen ska enligt praktiken kunna gå inom en timme efter födseln.
- Giraffungen ammas i ett år ungefär.. det är nog smidigast så eftersom den inte riktigt når upp i alla träd förrän den växt till sig lite.
- Livslängd.. står lite olika på olika ställen. Enligt en källa lever de 10-15 år i det vilda och ca 25 år i djurparker.. en annan säger att de lever 25 år i det vilda och 35 år i djurparker..?
- Bara 25-50% av de unga girafferna blir fullvuxna ute i det vilda. Livet i det fria innebär ibland att man faller offer för ett par lejon, leoparder eller vildhundar.
- Vuxna giraffer blir inte så himla attackerade av lejon och liknande, om de blir det så försvarar de sig med framhovarna och kan utdela dödliga självförsvarssparkar.
- Giraffer fungerar som vaktpostdjur, de kan kika upp bland träden och se när lejonen närmar sig på tidigare stadium än andra små markdjur.. sedan signalerar de väl fara genom att springa iväg anar jag.. och då hänger väl markdjuren på.
Precis som hos oss människor så har giraffen 7 halskotor. Vi har mycket mindre sådana (rätt självklart) och vi kan hålla upp våra huvuden i perfekt balans utan att tänka på att vi anstränger oss för att göra det (oftast). Giraffens halskotor hålls upprätta av muskler precis som människans, fast lite större muskler då förstås.. Giraffens "nackmuskulatur" hålls upp med hjälp av i snitt 225 kilo muskler. Räkna ut att det kvävs en hel del energi och syre för att hålla underhålla dessa muskler så de kan balansera, kontrollera och upprätthålla halskotpelaren! Giraffens huvud och hals måste så gott som nästan alltid hållas upprätt... de kan iallafall inte dippa ner det längre stunder.. det är inte anatomiskt möjligt.
Giraffens blodomlopp är unikt. Det kan tänkas att det skulle krävas ständigt svinhögt blodtryck för att pumpa upp blod ca 3 meter rätt upp i luften till hjärnan, ja och precis så är det faktiskt.. men giraffen är specialutrustad med förstärkta artärer (blodkärl för syresatt blod som går i rikning från hjärtat ut till organen), flera by-passklaffar (fiffiga lösningar som leder artärblod genom fiffiga/smarta gångar/extra blodkärl som i andra djur/människor inte finns.. om man inte genomgått by-passoperation), andra klaffar som motverkar blodstockning (klaffar inutill blodkärlen som tjoffar iväg blodet, när de stängs så uppstår ett tryck och blodet fortsätter i rätt riktning utan riskt för att det ska ligga och koaglera och orsaka proppar (minskar strokerisk, hjärtinfarktsrisk och annan propprisk som sätter sig i andra organ)) samt ett avancerat trycksignalssystem samt en fin bädd av finkänsliga tunna blodkärl/kapillärer (även kallat "det fantastiska nätet") som känner av med fin precision vilket tryck och blodflöde som behövs till hjärnan för stunden.
Giraffens hjärta är stort, det väger ungefär 12 kilo.. och det är faktiskt en jäkla högt blodtryck som krävs för att fixa att pumpa upp blodet till hjärnan. Människans "normala" blodtryck i vila ska ju helst inte vara mer än 120/80 (dock får man här ta hänsyn till allmäntillstånd och stigande ålder när det handlar om "normalt"). En giraff har i vila (stående såklart) ett blodtryck på 300/200! Hade det inte varit för de där specialarna med förstärkta artärväggar, by-pass, klaffar och det fenomenala trycksignalsystemet och det fantastiska nätet så skulle giraffhjärnan sprängas som en bomb då giraffen böjer ner huvudet för att dricka.
Till saken hör också att giraffen sällan blöder kraftigt om den får ett skärsår på benet eller liknande. Vilket de sällan får. Huden är mycket tjock.. men vener och artärer (blodkärl) ligger mycket djupt inne i kroppen Så endast tunna, fina små kapillärer... megatunna finns under huden! Jag antar att giraffen består av så mycket kapillärer "ytterst" mot huden eftersom deras blodtryck är skyhögt. Skulle en skada uppstå är det mindre farligt om kapillärer skadas än om större vener eller artärer skadas. Blodförlusten blir inte lika stor som om större kärl med kraftigt pumpande (det höga blodtrycket alltså) blod skulle skadas. Kapillärer läker snabbare, kroppen behöver inte laga skadan med så mycket trombocyter, plättar, fibrin och grejer.. vilket troligtvis medför att risken blir mindre för att proppar bildas och lossnar från lagningen på grund av det höga trycket... och riskerar att vandra iväg och orsaka proppar i hjärta, hjärna eller andra viktiga organ. Bra med giraffkapillärer!
Giraffens röda blodceller (de som innehåller och transporterar syre till celler/organ) är tre gånger mindre än människans. När de röda blodcellerna är så små är det omöjligt att de innehåller lika mycket syre som hos människan. Det kompenserar giraffen med att ställa upp med 8 gånger så stora lungor, de behöver stor lungvolym! Lungorna och hjärtat sammarbetar på ett sätt som jag inte riktigt förstått ännu. Men något jag förstår är att giraffen andas långsamt, tre gånger långsammare än människan. Att gå omkring med en luftstrupe på mer än 3 meter.. innebär troligen att det finns en hel del luft i själva strupen (mer "liggande luft" i strupen än vad en människa andas in på ett andetag), ska det ombytas luft med kvalitè och så att alla miniröda-blodceller ska få syre så borde nog djuren precis som de gör sakta ner och fördjupa deras andetag så det blir så bra utbyte på gammal och ny luft som möjligt.
...och jag som tycker att människan är alldeles för knepigt och avancerat uppbyggd?
Ojj! Nu snubblade jag in på giraffödsel också. Inte för att födseln har något med transporten av en giraff att göra men.. herregud vilket komplicerat djur! Det hade varit rätt stor risk för ungen att bryta nacken om huvudet kom ut först då nacken med stor sannolikhet skulle tryckas sönder inne i födselkanalen på grund av trycket då dess lilla kropp på 70 kilo trycks ut... om huvudet skulle komma först skulle nacken dunka i marken och slås av då det "slår" i marken efter att ha ramlat ner från mammans bakdel... mamman fixar ju inte att ligga ner och föda på grund av blodtrycket (antar jag).. På något sätt så föds de iallafall. Frambenen kommer ut först och huvudet emellan, frambenen slår i marken först och dämpar smällen för nacken.. jag har youtube-kollat detta och det ser inte trevligt ut. Giraffmammans rumpa sitter rätt högt upp (2 meter) och lille bebisen dunkar ner i marken med rätt bra kraft, huvudet dunkar oftast åt sidan och framtassarna tar nog den "första smällen".
Ser ju inte jättemysigt ut för halsen/nacken direkt..
Tillbaka till ämnet. Jag har ju som sagt klurat på det här med girafftransporter ett bra tag. Jag anade att det skulle bli problematiskt med blodtillförsel till hjärnan och kanske även att de skulle bryta nacken om de sövs ner och läggs ner för en transport. Att de ska bryta nacken har jag inte hittat något om direkt, de har nog bra muskulatur och senor och grejer för nacken verkar det som.. det är blodtrycket som verkar vara boven i transporten.
Att flytta en giraff är inget man gör på impuls direkt. Troligtvis ett av världens svåraste djur att förflytta. Det måste planeras in i minsta detalj.. och det tar vanligtvis minst 3-6 månader.
Att droga ner en griaff för transport och lägga den ner och köra in den i ett flygplan eller liknande funkar liksom inte. Med tanke på ovanstående så är jag rätt så överrens med mig själv i den frågan. Att droga ner.. hur påverkar liksom bara självaste drogen den finfina livsviktiga blodcirkulationen och andningen? Att ligga ner under några timmar? Nej, då kollapsar nog hela systemet och blodkärl lär sprängas av blodtrycket och giraffen blöder ihjäl. Giraffen kan ligga ner.. korta kortare sunder om den får bestämma själv och känna och ha kontroll på sin kropp.. kortare stunder, bestämma själv.. inte drogad och inklämd i en liten låda/box. Giraffer ska inte drogas, de får inte stå med huvudet under maghöjd så länge på grund av blodtrycket. Giraffer får inte bli stressade på grund av blodtrycket! Deras blodtryck är ju som tidigare nämnt väldigt högt, stress höjer blodtrycket... och giraffen blir en giraffbomb.
Nej, giraffen kan inte transporteras drogad och liggande då dör den.
Det som "i vanliga fall" (det är inte så vanligt att transportera giraffer) används är en specialbyggd girafflastbil. Giraffen få stå inne i en "låda" där den ska ha plats så att den kan stå fullt upprätt med huvudet, den ska också helst kunna svänga runt hur många varv den önskar därinne utan problem.
Vår världs vägar är till nackdel för giraffernas transporter fyllda av broar och tunnlar. De här speciallastbilarna är höj- och sänkbara. Stöter man på en tunnel så sänker lastbilen giraffens takhöjd precis innan den kör in i en tunnel och då får giraffen böja på nacken en stund. Så fort de kommer ut ur tunneln höjs taket upp och giraffen får sträcka på sig igen.
Giraffen behöver få förbereda sig inför resan, ställas lite trångt, träna på att ducka med huvudet på kommando (inför kommande bro- och tunnelduck).. ja, vänja sig alltså så att den inte blir stressad när det väl bär iväg.
Oftast så försöker griafffolket att transportera djuren innan de är fullvuxna (typ 5-6 meter). Men det går ju inte alltid. En giraff behöver ett helt och erfaret team för att klara av en transport. De behöver en välplanerad väg till stället de ska köras till. En del tunnlar är nog säkert för små även för sänkbara bottade girafflastbilar, så jag räknar med ett par omvägar för att giraffen ska komma fram säkert. De behöver höj- och sänkbart tak, de behöver halksäkert golv, mycket bra ventilation (god luft och bra/rätt temperaturer), extra mjukt/sandigt/gosigt på det halksäkra golvet, fräscha och goda blad att tugga på under resan, minimera stressmoment så som buller, belysningsskiftningar. Att övervaka andningsfrekvensen kan vara en bra idé, ökad andning kan betyda stressad giraff. Käkar den.. då är det ett gott tecken på ostressad giraff.
Giraffer som är över 3 meter kan inte åka flygplan.
Att åka båt tar ibland flera veckor.. en litet tillägg här är att giraffer även är kända för att lätt bli sjösjuka.
Att åka lastbil kräver extrem planering av väg och annat.
Hur gör då Parken Zoo när de ska flytta dit eller hem (det sistnämnda lär ju aldrig inträffa) giraffer var en tanke som slog mig häromdagen?... åh och nu i skrivandes stund tackar jag högre makter och lite till!! Var precis inne på deras hemsida och upptäckte till min stora glädje att de inte har några giraffer!! :)
Jag tror jag håller på att inleda en djup förälskelse till giraffer. Genom min lille amatörforskning har jag hittat ett nytt favoritdjur! Vilka otroligt unika och fantastiska djur. De verkar så snälla, smarta, lugna och mysiga trots deras höga blodtryck. Stora bruna snälla ögon.. och lite snygga eller? Ju mer girafforskning det blir dessto mer tvivlar jag på om det ens är värt att flytta en giraff med lastbil, båt eller flyg även om det så endast skulle handla om en meters resa... Kan de inte bara få vara "hemma". Kul att gå omkring och gå på en djurpark bara för att folk med pengar ska få titta lite på dem.. nej, transportera inga fler giraffer för min skull. De är inte jätteutrotningshotade direkt.. men om de behöver räddas eller bevaras.. så rädda dem gärna hemma i afrika genom att bygga en inhägnad runt ett stort område så att inga rovdjur eller tjuvskjutare kan döda dem.
"All lov, pris och ära går till giraffens Skapare."
(Lynn Hofland)
Lite referenser: