Jimpans födelsedag






Fylla år... som jag tänkt på, igenom och över detta begrepp det senaste. Idag är det 21 år sedan Jimmy föddes. Idag är det första gången han inte är med på sitt kalas.. Eller kan man säga kalas? Kan man säga fylla år?

Direktimporterat från Wikipedia.se:
"Fest, kalas, party, partaj är ett högtidligt socialt evenemang.

En fest anordnas vanligtvis för att fira att en lycklig händelse eller ett årligen återkommande fenomen såsom födelsedag, midsommar eller då en stad firar årsdagen av då stadsprivilegierna utfärdades. På fester brukar i regel mat, musik och i vissa kulturer även alkoholdrycker förekomma. Med kalas förknippas ofta tårta."

Jaha... då har jag löst det.
Man får säga kalas. En sak som är säker är iallafall att det är konstigt när födelsedagsbarnet inte sitter med vid bordet och käkar tårta...


Fylla år då? Nja.. jag har kommit fram till att Jimmy inte bokstavligt talat har fyllt detta år. Därför kan man nog inte säga att han fyller år idag. Eller? Det är så konstigt allt sånt där ibland.. jag vet liksom inte hur jag ska tänka, formulera.. nutid, dåtid, urtid, framtid?? Ett som är säkert är ändå att det är hans födelsedag, det spelar ingen roll om han inte fyllt ut detta år.. det är ändå hans födelsedag.

När det är födelsedag firar man att någon blivit född. Att Jimmy föddes är verkligen något att fira. Ibland funderar jag på hur stor del av Jimpan som gjort mig till mig..? till dagens Pernilla? Jag tror att han påverkat alla i sin omgivning till det bättre och i positiv riktning.. iallafall alla som verkligen har brytt sig om honom och som verkligen har sett honom. Det räckte med att verkligen se honom för att få mängder tillbaka.. Det finns faktiskt människor som verkar tro att han bara varit sjuk.. att hela hans liv varit ett lidande... så är det inte! Absolut inte!.. det verkar också finnas dem som tror att tiden med Jimmy varit en börda.. Det gör så fruktansvärt ont i mig när jag gång på gång får höra från mamma att hon fått nya trevliga kommentarer av folk som inte fattat ett skvatt!... "men nu kan du ju passa på att göra det och det och det och festa och resa och det och det och det, det har ju inte gått förut.."

Ne, dra åt..... Allt har väl kunnat gå att göra förr också.. men, hennes tid med Jimmy har varit så förbannat mycket värdefullare än några fyllefester och det och det och det och blablaablaa.. och vilket resa skulle kunna matcha resan/livet med Jimpan!?? Men, har man inte levt med Jimmy eller sett honom eller sett hans och mamma nästan övernaturligt samspelta relation så fine, då kanske man inte fattar?.. men då kanske man heller inte behöver komma med dumma kommentarer och tips som man tror uppmuntrar men som bara sårar eller irriterar?

I eftermiddags samlades vi hos Jimpans sten. Många vackra ljus och blommor. Tulpaner håller sig fina hur länge som helst när det är minusgrader.. Sedan sa vi till Jimpan att han gärna fick följa med hem och kalasa.. Vi åt av mammas goda mat. Sedan spelade vi Jimpanspelet och efter det blev det glastårta.

Det där spelet gjorde han någon vecka innan han dog. Han valde färger och tygbitar själv och sydde med hjälp av touchen varendaste stygn på de där spelet.. fast han fick nog lite hjälp med att klippa, hålla tyget och styra :) Pjäserna hann han inte riktigt färdigt med så det fick skolpersonalen måla färdigt.. Det är iallafall det finaste spel jag någonsin sett.. Vi premiärspelade idag och kommer att ha det som tradition på Jimmys kommande födelsedagar. Jag kom dock sist.. Får försöka ta igen det nästa år.






Natten till nyårsafton var första natten jag drömde om Jimmy efter att han dött.. Tror att hjärnan kanske undvikt detta eftersom jag tänker så mycket på honom i vaket tillstånd..? Eller ja, jag drömde om honom natten innan vi skulle till kapellet och natten innan begravningen.. och det var tyvärr allt annat än trevliga drömmar :( 

Men natten till nyårsafton var den första bra drömmen.. Inatt drömde jag min andra braiga Jimpandröm.. Båda dessa drömmar har varit konstiga drömmar men fina, bra och lyckliga.. och känts så där konstigt verkliga så att jag måste tänka efter både en och två gånger när jag vaknat innan jag inser att det sorgligt nog bara varit en dröm. De har båda utspelat sig i nutid och de har båda handlat om att han har återuppstått... lyckligare, friskare och mer välmående än någonsin. Jag hoppas att det är så han har det nu.. (att hoppas på en återuppståndelse kanske är lite väl..så de har jag lagt ner)..  jag hoppas verkligen att han har det så där bra just nu, precis som han har det i mina drömmar. Han är värd att få må bra. 

Det är tomt utan Jimmy F men jag har kommit så pass långt i min insikt att jag självklart hellre träffar honom i sitt lyckligaste format i mina drömmar än i sitt sjukaste format i livet..  

Grattis på din 21:a födelsedag Jimpan
Hoppas du haft en bra dag på månen
Hoppas du varit med oss och kalasat
Hoppas du har det bra!
Vi ses i drömmarna
Älskar dig!