Kohortvård?

Konstig magsjuka som drabbat min store lille son. Som jag minns det då brukade jag (kroppen) tömma på allt jag hade från olika hål. Ett dygn eller något tog det väl, sedan var jag helt utslagen ytterligare ett dygn eller nåt sånt.

Wilmer startade denna magsjuka i onsdags med en onormal avföring, nedsatt matlust och ont i magen.

Torsdag. Feber, nattskräck och nattspya. Seg under dagen. Åt en halv pepparkaka, la direkt en ny spya. Seg och febrig under kvällen.

Fredag. Febernatt med nattskräck. Vaknade rätt så pigg. Jag och Challe låg och drog oss. W skulle inta position i soffan däruppe men hörde hur han snabbt ändrade riktning. Skyndade upp och hittade honom kräkandes på översta trappsteget upp till köket. Varenda steg hade han spårat på väg upp och till det räknar vi nu in kaskadspya.

Han har inte velat äta något. Försökt med nyponsoppa, blåbärssoppa och diverse olika drycker. Gson laddade igår med ett paket Piggelin och fram till 13-tiden hade han nog lyckats få i sig tre stycken utan att kräkas. Jag gjorde potatismos och frikadeller till middag. Tänkte att det kunde vara lite mildt och bra... Han frågade flera gånger om maten var klar. Han var så klart hungrig men också riktigt sugen. "Är det här min mat? Får jag inte mer? Är det inte Charlies mat." Han åt två frikadeller och njöt... sedan rusade han in på toa och det tiodubbla kom ut. "Nej, jag kan nog inte äta nåt än mamma.. bara glass och dricka."

Under eftermiddagen har han piggat på sig allt mer och mer. Det är inte mycket ork i honom så han tar pauser titt som tätt och det är helt rätt. Han ville testa lite kvällsmat. Ok, men då fick han först i uppdrag att dricka ett halvt glas Sockerdricka. Han har tidigare bara tagit en klunk med 2 timmars mellanrum när jag påmint honom att dricka. Även om det tog tid så gick det ner. Challe hade tidigare läskat honom med en mannafrutti.. så han fick en. Åt knappt halva och ville ta paus för att sköta magen. Sedan fick han en lättrostad smörgås och ett dubbelrån men smör. Det här verkade gå riktigt bra! Yes!

En eller två timmar senare ville han gå och lägga sig. Allt lugnt. "Jag tar med hinken ner mamma." Han hann lägga sig för att direkt studsa upp och landa i hinken. Denna sista luktade riktigt magsjukt! Har jag inte blivit smittad tidigare så blev jag det nu. De som varit med om att få ett varmluftsspymoln upp i ansiktet vet säkert vad jag menar. Det känns liksom som att jag är infekterad nu.

Han är jätteduktig med att spy där han ska, han tvättar händerna, byter tröja om det sölat och borstar tänderna efteråt. Han undrar vad det är som är fel i magen. Idag har vi pratat matsmältning, magsäck, tarmar, virus och bakterier. Han är också väldigt noga med att Challe inte ska smaka på något han käkat på eller dricka ur hans glas.

Konstig magsjuka tycker jag ändå. Hade varit bättre om han spydde ur sig allt direkt igår. Nu känns det lite långdraget.

Charlie är kass lite kass i magen och saknar matlust annars kör han på som vanligt. Jag har försökt grunda honom så mycket jag kunnat ändå. Han har typ ätit glass, druckit och ätit kvällsmat. Kvällsvälling ville han ha.. men det är typ mer rutin att jag ska komma in med en flaska än att han dricker den. Idag hade han inte rört den.

Häromdagen var jag på hygienombudsmöte. Inte för att det är så mycket "nytt" men det är bra att friska upp minnet ibland. Vinterkräksjukan var en att samtalspunkterna. Med tanke på min nuvarande situation så kom jag att tänka på det här med kohortvård. Jo, men visst hur lätt är det som typ 4-dygns ensamstående tvåbarnsmamma?

Om jag ser mig själv som personal här så skulle jag typ enligt lag ha rätt till extrapersonal. Jag får inte hantera livsmedel och samtidigt ha hand om min lille spyende patientson. Jag ska dessutom begränsa samlingsplatser under kräksjuketiden och låta samtliga boende i detta hus äta inne på deras egna rum. Challe kan väl få vistas på gemensamma utrymmen men Wilmer ska egentligen hålla sig på sitt egna rum... 48 timmar efter senaste kräkning/avföring.

Det togs också upp att man inte får ha ett gemensamt stort påskägg innehållande godis utan papper på under vinterkräksjukeperiod... så som man ibland kan ha i personalrummet på korttiden :)

Kohortvård i detta hus känns omöjligt. Sedan handlar det ju heller inte om någon institutionell vård här heller. Ha, tänk om W skulle behövt hålla sig inne på rummet? Hade väl funkat max 15 minuter. Nej, här kramas och gosat vi på precis som vanligt, eller mer... Ett odördoftande rumptork eller ett slabbigt blöjbyte som avbrott i livsmedelshanteringen.. det ingår ju liksom i att få ett plus eller två på en gravsticka. Matlusten i mig är inte på topp men jag grundar jag med så mycket jag kan. Jag känner mig lite stressad, jag vill hinna (äta) så mycket som möjligt innan det är min tur. Det kanske finns högre makter om jag och Challe inte drabbas mer än vad vi gjort? Charlie har nog haft lite långtråkigt idag men har aktiverat sig så bra han kunnat ändå. Han är en väldigt omtänksam lillebror när det behövs. Nästan så jag fått slita av honom från W när han velat kramats och gosat lite för mycket, för länge och närgånget. Men bättre det än att de slår varandra.

Nu ska jag och Sheldon Cooper umgås ett par avsnitt om jag inte däckar på direkten. En sovrums-tv var inget fel drag alls herr Gson.. även om jag aldrig suttit så där ihoptryckt och trångt hem från Ullared i hela mitt liv. Det var den värd :)